Zalety jedzenia miodu oraz dodawania go do wody, herbaty czy nawet do kawy znane są od dawna. Często taki wybór dotyczy przede wszystkim wyjątkowego smaku, nieobecnego w cukrze oraz słodzikach. Dziś chcemy jednak powiedzieć, na co stosować miód gryczany profilaktycznie, ale też leczniczo. Oczywiście właściwości lecznicze należy sprawdzać jedynie w przypadku drobnych i niezbyt dokuczliwych dolegliwości, a w innych sytuacjach lub gdy masz wątpliwości – skonsultować się z lekarzem.

Skład miodu a jego wartość dla organizmu

Działanie aktywne miodów wynika z substancji w nich zawartych. Tak w przypadku miodu gryczanego, jak i innych rodzajów, dostarczasz swojemu organizmowi sporą dawkę ważnych mikro – i makroelementów. Począwszy od substancji, których jest w miodzie najwięcej, cenne są:

  • węglowodany – w porcji 100 g znajduje się 82 g węglowodanów, stanowiących źródło łatwoprzyswajalnej energii; ponadto:
    • zapobiegają spalaniu białek ustrojowych, z których organizm pobierałby energię przy deficytach cukru,
    • regulują metabolizm tłuszczów, umożliwiając optymalne ich spalanie w procesach metabolicznych,
    • odpowiadają za produkcję serotoniny, zwanej również hormonem szczęścia, wpływającej na dobre samopoczucie,
  • potas – na 100 g przypadają 62 mg potasu; postać elektrolitu sprawia, że pierwiastek ten w kontakcie z wodą komórkową:
    • obdarzony zostaje ładunkiem elektrycznym i wpływa na odpowiednie napięcie elektryczne błon komórkowych,
    • prowadzi do przekazywania impulsów elektrycznych pomiędzy komórkami ciała,
  • wapń – 100 g miodu zawiera 6 mg wapnia; kojarzony głównie jako budulec kości oraz zębów, dodatkowo:
    • bierze udział w procesie krzepnięcia krwi oraz wspomaga gospodarkę hormonalną organizmu,
    • usprawnia dostarczanie substancji odżywczych do komórek, zapewniając optymalną przepuszczalność błon komórkowych,
  • magnez – zawartość tego pierwiastka jest mniejsza (2 mg/100 g), lecz i on odgrywa ważną rolę:
    • wraz z wapniem jest niezbędny do prawidłowej mineralizacji kości,
    • wspomaga układ nerwowy, zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia.

Większość pozostałych składników to zawartość poniżej 1 mg w 100 g (kwas askorbinowy, żelazo), jednak skład jako całość pozwala określić, na co stosować miód gryczany, gdy chcesz zadbać o zdrowie lub poprawić kondycję skóry, włosów albo o własne samopoczucie.

Do płukanek, peelingów, wcierania

Korzystny wpływ na wewnętrzne struktury organizmu sprawia, że efekty widoczne są również w postaci zdrowszych włosów, cery, paznokci. Dopełnieniem może być jednak szereg zabiegów, które wykonać można w domowym zaciszu. Miód naturalny jest składnikiem wielu ogólnodostępnych kosmetyków, co dodatkowo potwierdza, że sprzyja zdrowiu oraz urodzie. Sprawdzi się w wielu sytuacjach.

  1. Na matowe, przesuszone włosy. Jedna z metod to nakładanie po zmieszaniu z niewielką ilością szamponu lub odżywki, lecz jeżeli obawiasz się zmywania takiej mikstury, zrób płukankę w proporcjach 1 łyżka : 1 litr ciepłej wody. Włosy należy płukać przez około 5 minut, a następnie wysuszyć tak, jak zawsze.
  2. Na szorstką skórę. Peeling ze skrystalizowanego miodu pozwala złuszczyć martwy naskórek, a substancje odżywcze działają nawilżająco. Właściwości antyseptyczne zapobiegają podrażnieniom, koją skórę. Otwarte podczas masażu pory szybciej wchłaniają substancje odżywcze. Skórę należy posmarować oliwą, następnie zrobić miodowy peeling i całość zmyć dużą ilością ciepłej wody.
  3. Na osłabione, łamliwe paznokcie. Tutaj miód rzadko występuje samodzielnie, lecz stanowi ważny składnik odżywek. Połączony z żółtkiem, sokiem z cytryny albo oliwą z oliwek, wzmacnia płytkę paznokciową, regeneruje ją i odmładza. Przy okazji nawilża skórki wokół paznokci, więc całe dłonie wyglądają bardziej estetycznie.

Na co jeszcze stosować miód gryczany – porozmawiaj z pszczelarzem i lekarzem

Wiedza doświadczonych pszczelarzy dotycząca właściwości miodów jest ważnym atutem każdej sprzedaży. Znając lokalną roślinność, proces tworzenia miodu oraz wartości gotowych miodów, wiedzą oni, na co stosować miód gryczany oraz inne gatunki. Musi to być jednak produkt całkowicie naturalny, bez dodatkowych substancji syntetycznych.

Niekoniecznie z małej, zaprzyjaźnionej hodowli, lecz konieczne ze sprawdzonego źródła.

Aspekty miodu w kontekście konkretnych schorzeń warto natomiast omówić z lekarzem. Przy ewentualnych przeciwwskazaniach albo gdy należy przestrzegać określonej dziennej dawki, będziesz mieć pewność, że postępujesz zgodnie ze współczesną wiedzą medyczną.